понеделник, 5 ноември 2012 г.

Лечебни и ценни свойства на облепихата.

Лечебни и ценни свойства на облепихата



Облепихата е едно чудесно растение, което се използва широко открай време в народната и традиционната медицина, поради богатия си и ценен състав. В буквален превод от гръцки облепиха означава- "лъскав кон". Древните гърци са хранили с листа на облепиха болните и слаби коне. В онези древни времена конете са се ценяли изключително много, дори повече от един Мерцедес в наши дни. Конете на такава диета се оздравявали, закръгляли се,а косъмът им ставал гладък, лъскав, блестящ.
 Състав на облепихата Облепихата съдържа 2,8-7,8% ненаситени мастни киселини, аскорбинова киселина (витамин С), каротин (провитамин А), витамини B1, B3, каротеноиди: рибофлавин, токоферол, ликопен, фолиева киселина,, захари, дъбилни вещества, олеинова киселина, стеаринова киселина, линолова киселина . Плодовете на облепихата са най-добрате естествени витаминоносители. В кората на облепихата се съдържа серотонин , който се тества в редица клиники като противораково средство. В плодовете на облепихата се съдържат 15 микроелемента като желязо, магнезий, манган, бор, сяра, алуминий, силиций, титан. В 100 грама плод от облепиха се съдържат следните витамини: С (аскорбинова киселина), 54-316 мг; P (биофлавоноиди) 75-100 мг; В1 (тиамин), 0,016-0,085 мг; В2 (рибофлавин), 0,030-0,056 мг; B9 (фолиева киселина), 0,79 мг; провитамин А (каротин) 0,9-10,9 мг; E (токоферол) 8-18 мг; група на витамин К (phylloquinone), 0.9-1.5 мг; Витамин P група (ненаситени мастни киселини) до 77%.
 Лечебни свойства на облепихата:
 В народната медицина, плодове от облепиха се използват като болкоуспокояващо средство, при стомашни проблеми, като противоскорбутно и противосклеротично средство. Отварата от плодовете се използват за лечение на кожни заболявания. Полезните лечебни свойства на облепихата се използват широко за намаляване и лечение на състояния свързани с възпалителни заболявания, за бързо зарастване на рани и ускоряване на процесите на епитализация на тъканите. В народната медицина облепихата се приема вътрешно при язва на хранопровода и стомаха,и като превантивна мярка за намаляване на дегенеративни промени на лигавицата на хранопровода . Облепихата се използва за третиране на множество генекологични проблеми като ерозия на шийката на матката и вагинални възпаления.. Облепихата се използва и под формата на външни настойки за лечение на ревматизъм. Облепиховото масло, получено от плодовете на облепихата има силни болкоуспокояващи и регенериращи свойства. Едно от най-ценните особености на облепихата е , че за разлика от много други растения тя е в състояние да поддържа своите полезни и лечебни свойства и в замразено състояние.Тя не губи вкус и лечебни качества. Облепиховото масло, получено от плодовете на растението е изключително ценно. То се използва като терапевтично средство срещу наранявания на кожата, стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, гинекологични заболявания, екземи, хипертония, анемия, и катаракта и проблеми с очите.

За повече информация и качествени продукти от облепиха ви препоръчваме badizdrav.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар